NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
10 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 10

više...
O kornjacama


Aktualno u forumu


Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika


Crvenouha, žutouha i trostova kornjača
#1
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član


See User information
Ovo je tekst našeg letka o crvenouhoj, žutouhoj i trostovoj kornjači napravljen za AkTer Fest 2011.

Crvenouha, žutouha i trostova kornjača

Navedene kornjače se najčešće nađu u ulozi kućnih ljubimaca: crvenouha (Trachemys scripta elegans), žutouha (Trachemys scripta scripta) i trostova (Trachemys scripta troostii) kornjača. Radi se o tri podvrste koje se samo razlikuju po rasporedu i boji šara na vratu, briga za njih je praktički identična. Potječu iz S.Amerike gdje se masovno uzgajaju na farmama kornjača i izvoze u cijeli svijet. Kada kornjače stignu u pet shop obično su stare između 2.5 i 3 mjeseca i veličine kovanice od 5 kn. Ženke su u mogućnosti dostići 35 cm dužine oklopa, no u akvarijskim uvjetima obično budu veličine 20-25 cm. Mužjaci su nešto manji, maksimalna veličina koju mogu dostići je 30 cm, no u zatočeništvu su obično nešto ispod 20 cm. Kornjače su svoju punu veličinu u stanju dostići već nakon 3-4 godine starosti! Osim razlike u veličini, spolove razlikujemo uz pomoć repa. Mužjaci imaju veće i deblje repove od ženki sa nečisnicom smještenom više prema kraju repa, dok ženke imaju manje repove sa nečisnicom smještenom bliže tijelu. Još jedna karakteristika mužjaka je da imaju velike pandže na prednjim nogama koje koriste za udvaranje ženkama trepereći im ispred njihove glave. Spol kornjača se pouzdano može utvrditi tek nakon što spolno dozru i dosegnu punu veličinu, što je za mužjake tipično u 4.-5. godine, a za ženke 5.-7. godine života.

Smještaj: Mladunce do godine dana starosti je moguće držati u akvariju dimenzija 60x30x30 cm sa mjestom gdje mogu izaći na suho. Kako se radi o suptropskoj vrsti kornjača temperatura vode bi trebala biti oko 25 °C što se postiže korištenjem akvarijskog grijača. Kornjačama je također potrebno osigurati odgovarajuću rasvjetu koja oponaša sunce pomoću koje vrše sintezu vitamina D3 za izuzetno važan metabolizam kalcija. Pravilna rasvjeta kornjačama mora pružati UVA+UVB+toplinu, na tržištu su dostupne različite specijalizirane lampe za gmazove čijom kombinacijom postižemo željeni efekt. Najčešće je to UVA-UVB neonka za gmazove u kombinaciji sa običnom reflektoricom za grijanje. Temperatura mjesta za sunčanje ispod lampe za grijanje bi trebala iznositi 30- 35 stupnjeva. To je važno kako bi kornjače pravilno mogle probavljati hranu, te kako bi izbjegli respiratorne infekcije koje se javljaju u slučaju da je voda puno toplija od zraka u akvariju. S obzirom da kornjače jako zagađuju vodu potrebna je kvalitetna filtracija. Za početak može poslužiti manji unutarnji akvarijski filter, no na konačnom smještaju će biti potreban dobar vanjski filter. Bez obzira na filtraciju potrebno je raditi tjedne djelomične izmjene vode i čišćenje dna kako kornjače ne bi oboljele od bakterijske upale očiju. Kako će kornjače rasti trebati će im veći smještaj, najisplativije je odmah uzeti smještaj dužine 150 cm, volumena 300-400 litara koji će im služiti do kraja života. To može biti akvarij dimenzija 150x50x50 cm, no postoji niz alternativnih smještaja poput velikih plastičnih kaca/korita, vrtnih jezera u kojima kornjače mogu boraviti tijekom ljeta itd. Važno je još napomenuti da je odraslim ženkama potrebno osigurati kutiju sa pijeskom za polaganje jaja.

Prehrana: Komercijalne hrane (granule, račići...) koje u pet shopu prezentiraju kao kompletnu hranu mogu služiti samo kao dopunska hrana. Glavna hrana ovih kornjača je riba (pastrve, kederi...), meso (piletina, puretina, iznutrice...) i najzdravija živa hrana (akvarijski puževi, potočni rakovi, živorotke, kozice, cvrčci, larve, crvi, fobasi, brašnjari, gliste, smrskani puževi i puževi golaći). Kako kornjače rastu dio prehrane bi trebalo biti bilje. Najzdravije je vodeno bilje (amazonka, vallisneria, vodena kuga, vodena leća, rogolist, vodena salata, lopoč...), dobra zamjena je povrće (mrkva, radič, salata, tikvice, rajčica, repa...), dok se voće može davati jednom mjesečno kao poslastica (jabuka, banana, borovnica, dinja, smokva, grožđe, papaya, jagode, lubenica). Mlade kornjače do 6 mjeseci starosti je potrebno hraniti 2x dnevno (npr. ujutro riba, meso ili živa hrana, a navečer kvalitetnije granule). Zatim je preporučljivo priječi na hranjenje jednom dnevno do godine dana starosti. Nakon toga se može priječi na jedan obrok svaka 2, 3, a kasnije čak 4 dana. Važno je napomenuti da to vrijedi samo za ribu, meso i živu hranu, a vodeno bilje i povrće se može davati među obrocima. Kornjači je potrebno pružiti raznoliku prehranu i ne pretjerivati sa količinom hrane (pogotovo mesom) zato jer će to imati negativan učinak na zdravlje i vijek kornjače. Nikada ih nemojte hraniti do sitosti niti im davati začinjenu hranu za ljudsku upotrebu.

Razmnožavanje: S obzirom da se navedene kornjače masovno razmnožavaju na farmama kornjača i predstavljaju velik ekološki problem diljem svijeta namjerno razmnožavanje ovih kornjača nije uputno. Ako imate mjesta i želje za još kornjača radije udomite kornjače koje su vlasnici odbacili, jer svaka kornjača koju bi razmnožili zauzima vrijedan prostor u zatočeništvu. Razmnožavanje u akvarijskim uvjetima zbog nedostatka hibernacije nije moguće.

Bolesti: Pogrešni uvjeti držanja su gotovo uvijek uzrok bolesti kornjače. Mnoge kornjače se razbole čak prije nego li dođu kod svog vlasnika. Transport od uzgajivača je dug i uvjeti u pet shopu gdje se drže do prodaje su često loši. Kornjače najčešće obolijevaju od bakterijske upale očiju uzrokovanom zmazanom vodom, respiratornih infekcija i upale pluća zbog nedostatka grijača i lampa za grijanje, te metaboličke bolesti kostiju (mekšanje oklopa) zbog neadekvatne prehrane i nedostatka UVB rasvjete. Ukoliko primijetite da Vaša kornjača često ima zatvorene oči, dugo vremena odbija hranu, većinu vremena provodi na kopnu, pliva ukošena u jednu stranu ili pluta na površini vode bez mogućnosti da zaroni, često otvara usta kao da se guši, ispušta piskutave zvukove, ima bijele fleke po oklopu ili je oklop općenito mekan trebate pod hitno ispraviti eventualne greške pri držanju i odvesti kornjaču specijaliziranom veterinaru za gmazove.

Korisni savjeti: Ukoliko tek planirate nabaviti kornjaču prelistajte oglase i forume o kućnim ljubimcima, mnogi ljudi poklanjaju kornjače različitih veličina ponekad čak i sa opremom. Na taj način ne potičete masovnu prodaju po pet shopovima, učinite dobro djelo i prođete jeftinije. Ukoliko ipak kupujete kornjaču u pet shopu nikada nemojte kupovati više od jedne kornjače. Mladunci će se bez problema slagati, no kada počnu rasti i spolno dozrijevati postoji velika šansa da se kornjače neće slagati (dva mužjaka se mogu tući do smrti) pa će svaka kornjača morati živjeti u svom smještaju. One nemaju potrebu za društvom i neće patiti ako žive same. Kasnije kada vaša kornjača odraste i utvrdite joj spol možete udomiti još odraslih kornjača odgovarajućeg spola ukoliko imate prostora.

Pisano: 08.06.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong VrhYou can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum